dimecres, 23 de desembre del 2009

Competències digitals del mestre.

Avui en dia, com bé diu en el bloc de gestió, vivim en una societat impregnada per bé o per mal, de la tecnologia. Fa més o menys una dècada la tecnologia ha evolucionat amb gran rapidesa i fludesa i és per aquesta raó que els ciutadans s'han hagut d'intentar posar el dia per tenir les minimes nocions de tecnologia i així poder gaudir les de les facilitats que aquesta ens proporciona.
Ara això ja es fa des de l'escola, i és per això que des de ben petits ja s'intenta endinsar als nens al món de les tecnologies per tal que realitzin una bona alfabetització digital i no siguin uns analfabets en el tema de les tecnologies, ja que d'aquesta manera ho tindrien molt complicat, perquè tal com anem, a la velocitat que anem, les tecnologies en poc temps estarà a TOT arreu!
A demés de tot això existeixen els currículums d'edats, on en cada etapa de l'educació posa les competències que hauria de tenir l'infant, per exemple en l'etapa d'educació infantil, els nens han d'adquirir uns coneixement específics ja establerts, i així en cada etapa.

Actualment, és fàcil l'obtenir diversos documents (UNESCO i ISTE) on ens informen de les competències bàsiques que ha de tenir un docent/professor, respecte el tema de les TIC:

UNESCO. Marca tres nivells d'aprofundiment que haurien d'adquirir els docents.
  • Nocions bàsiques de tecnologia. Els professors han de s'haver utilitzar les eines bàsiques com un navegador, un programa de presentacions... eines que han d'utilitzar en el transcurs de les classes, per tal de fer-les més amenes i innovadores.
  • Aprofundiment dels coneixements i creació de coneixements.

ISTE. Ha distingit dos documenst diferents, un que fa referència a les competències bàsiques que haurien de tenir els docents i l'altre que fa referència a les que haurien de tenir els alumnes.

Finalment com a conclusió final, com ja he dit vivim en una societat immersa en les noves tecnologies i vulguem o no ens hem d'adaptar. Els joves d'avui en dia ho tenim molt més fàcil que els adults ja que hem crescut envoltats de tecnologia, és per això que és diu que som nadius digitals, en canvi els més grans no han tingut aquesta sort i és ara quan s'han d'adaptar i aprendre, ja que en aquest cas els adults són immigrants digitals, tot els ve de nou i és tot diferent a quan ells varen estudiar.
En definitiva, les tecnologies ens faciliten i a la vegada ens compliquen la vida, tot i això vulguem o no vivim a l'era de les tecnologies i és per això que el que ens toca és adaptar-nos i anar-nos renovant!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada